Tuesday, September 05, 2006

Din seria cititorii ne scriu si autorii ne citeaza

Voiam sa scriu pe blog, cand m-am prins ca astea se asorteaza cu rubricutza ta de fundamentale. Le vrei? Sau le pun la mine si facem un backlinking sadomaso intre bloguri? :-)

Poate ai observat ca de obicei nu ma intreb, ci stau copac si ascult cum imi trec raspunsurile prin frunze.

Cu toate astea, cateodata ma izbeste cate un semn. De intrebare.

De ex:

1. De ce in secunda in care se face verde semaforul se aud niste claxoane? Este cumva o metoda de avertizare sonora intrinseca? Nu. Este vocea partenerului de trafic din spate, pe care il roade faptul ca nu e in pole position si se gandeste sa semnalizeze sonor frustrarea ca nu poate pleca from 0 to 50 in 1.5 seconds din cauza melcilor alora din fata. Masina lui este cea care transcende legile fizice ale frecarii si demararii unei masinarii care ruleaza pe asfalt. Masina lui ar zbur(d)a peste gropile patriei daca nu ar fi tinuta atat de marsav pe loc de cele 6 masini de la coada la stop, care in momentul t0= verde nu au disparut in zare in tromba de praf. De ce se mai claxoneaza la stop? Poate le e teama de o orbire subita a soferilor inaintasi. Poate de daltonism? Poate de bucurie. Weee, e verdeeee, teeet-teeet. Poate de teama de a nu fi auzit, de a ramane pe veci un anonim, si atunci, individualitatea se afirma nud, clar, sonor, rectiliniu in mijlocul universului. E verde, e dreptul meu sa trec acum. Imi cant si trambitez bucuria ca asuprirea rosie s-a terminat. Misca dreacu mai repede ca mai vine una.

2. Ce inseamna "daca e" si de ce folosim acest conditional dubitativo-indoielnic?
"Te sun mai incolo daca e"
"Tinem legatura daca e"
"Iesim diseara daca e"

Ce este cu aceasta permanenta indoire asupra existentei? In ce societate sceptica traim? Daca e. Si daca nu e? Se gandeste cineva la antiteza? Nu. Vorbitorul are mereu in discurs partea pozitiva. Nimeni nu zice "nu ne mai vedem daca e" sau "dau bip daca nu e". Chestiunea este aici mai complexa si indoiala doar pe jumatate. El are intuitia acelei intamplari insa din frica de certitudine lasa portita scaparii... daca e. Ca poate se sfarseste lumea.... si nu mai e. Cat de sigur poti fi la/de un moment dat? Ne vedem, fie soare ploaie vant tornada cataclisme fatalitate? Nu se face sa induci lumea in asemenea eroare. Daca e. Daca e sa am noroc, totul sa mearga bine, universul sa nu joace feste, ne vedem. Daca nu, nu. Dar vorbim maine oricum daca e.

11 comments:

 1. Sa fie clar:

  1) Soferii claxoneaza la stop fiindca isi urasc viata, asa ca se grabesc mereu s-o schimbe. Altii incearca sa compenseze lipsa lor de organizare (care-i face sa n-aiba niciodata suficient timp) cu secundele castigate printr-un demaraj instantaneu la verde.

  2) Cand cineva incheie o promisiune vaga cu "daca e", atunci clar nu are nici un chef de tine sau de actiunea pe care v-ati propus-o impreuna. Insa n-are nici bunul simt sau disponibilitatea de a o recunoaste pe fata.

  ReplyDelete
 2. uh. that was just... :-S ... mean!!

  ReplyDelete
 3. Nu neapărat persoana care spune "dacă" înseamnă că nu are chef de tine. Poate are îndoieli la randul lui/ei.

  ReplyDelete
 4. Nota 10 pentru prima jumatate si 10+ pentru a doua jumatate! In sfarsit! Astept mai multe posturi de acelasi soi! Daca e.

  ReplyDelete
 5. "daca e" = poti sa iti iei gandul, poti sa uiti ca se va realiza... si aproape ca devenit o expresie.la fel si "probabil" sau "poate mai tarziu".sotia mea le foloseste ca sa nu fie nevoita sa spuna NU! :)

  ReplyDelete
 6. daca e sa a rad de nu mai pot
  nota 20

  ReplyDelete
 7. radeti, radeti, asta ne trebuie, paine si circ ;-)

  ReplyDelete
 8. Pentru prima solutie recomand cu caldura un bolid pe doua roti care prinde suta in 3 secunde. Iti garanteaza ca nimeni nu va mai apuca sa claxoneze, poate doar cand vei fi deja la urmatorul semafor! Si simultan ai parte si de adrenalina cat curpinde!
  It's a fast world iar traficul din Bucuresti iti poate amplifica toate animozitatile pe care le ai in drum spre casa/munca. Daca inmultesti cele X semafoare pe care le ai pana la destinatie cu timpul cat ai stat la stop fiindca cel din fata n-a fost atent ca e verde, apoi cu cele X zile din viata ta, cat ai parcurs traseele respective, ajungi la o suma destul de impozanta! Am facut un calcul si am ajuns la concluzia ca salvez zilnic cel putin o jumatate de ora mergand cu motorul prin oras. Adica timpul pentru cafeaua de dimineata, sau o extra portie de somn sau...
  Cat despre "daca e".. Reflex verbal care permite oricand o alternativa confortabila in caz de refuz sau dorinta de eschivare :p Dar daca nu e?! :D Mai stii!

  ReplyDelete
 9. Excelent postul, chestia cu "daca e" este disecata cu precizie neurologica :)

  ReplyDelete
 10. dada, neurologic ziceam si eu cand ma zgaria pe creier expresia ;-)

  ReplyDelete