Friday, March 17, 2006

Va, vis et deviens

Motto.. sau o idee similara: If a black man is racist, is it okay?

Subiect pe scurt: baietel etiopian crestin fuge in Israel in timpul operatiunii Moise din Sudan fortat de mama lui (ramasa in tabara de refugiati) sa pretinda ca este evreu, pentru a-l scapa de foamete.

Ironia filmului este ca un negru crestin se gaseste in mijlocul unei societati iudaice, in care trebuie sa se comporte "evreieste" si sa fie recunoscator tarii care a strans oile ratacite din deserturile Africii, pe evreii beta .

Pielea neagra este insa motiv de strambat din nas chiar si in Israel.. ironic, nu? Piciorul pe care l-ai primit o data in fund il vei da leapsa mai departe unuia mai mic, sau mai singur. Repetitia e mama invataturii - probabil de asta se repeta istoria. Dar e interesant sa vezi cum se repeta in sens invers. Ponegritul devine acuzator... Evreul arunca piatra. Iar.

Sunt in pasa moralizatoare. Mi se intampla rar, asa ca am s-o savurez cu un praf de Shakespeare on top: "Hath not a Jew eyes? [...] If you prick us, do we not bleed? if you tickle us, do we not laugh? if you poison us, do we not die?" - full quote

Gata, mi-a trecut. Nu va recomand filmul. Nu e chiar asa grozav.. documentary-style mai mult.. Desi m-am bucurat de asemenea aprecieri pentru un film regizat de un roman. Evreu. Naturalizat in Franta. :)

Inca o vorba (de fapt puteti sa inchideti si sa plecati, acum vorbesc de ce ma intereseaza pe mine :)), mi-a placut dezbaterea de la templu pe marginea intrebarii "Ce culoare a avut Adam?" (go figure..). Si unul din argumentele hotaratoare a fost etimologia numelui Adam. Dupa cercetarea amatoare intreprinsa de mine, am depistat ca exista cateva filiere care merita urmarite:
- semnificatia "om" sau "omenire" (cuvant utilizat in Geneza, nu neaparat ca nume propriu)
- "pamant"(ha-adamah)
- "rosu" (edom), sau pamant rosu, de la radacina semitica *dm- rosu, pamant (vezi de asemenea etimolgia numelui Damasc)
- "a face, a construi", de la cuvantul assirian adamu

Acum, daca stam stramb si judecam drept, e plin de referiri la oameni rosii in literatura. Nu mai departe de omniprezentul Imparat Rosu (.. daca vrem sa dezgropam ceva mituri, povestile sunt situl perfect). Destul de ciudat este ca rosul este asociat aproape inerent cu o conditie malefica.. sau macar negativa: Cain se spune ca avea parul rosu. La fel si Iuda. Si Irod. Pe de alta parte, Atlantida era considerata rasa oamenilor rosii... rosii, cu fetzele ca arse.. fatza arsa - ethi opia. Atlantidei i se spunea chiar Etiopia in vechime (ca si multor alte tari cu rase "negre"). Apropo de rosu si de mitologie, oamenii care au supravietuit diluviului lui Zeus au fost Deucalion si Pyrrha, Pyrrha, adica fata cu parul rosu.. ce ziceti de o Eva roscata for a change? :)

Concluzia dezbaterii (am pornit de la film, remember?) era ca Adam a fost nici alb, nici negru, ci rosu. Ah, si ca trebuie sa ne iubim cu totii, sau asa ceva. Peace.


Ati ascultat cateva ganduri stranse de pe marginea filmului Va, vis et deviens ... si nu numai :))

Trivia: ce se gaseste pe imdb, chiar dupa "rest of cast listed alphabetically":
RivkaƩe Abravachy as Mandala, the cow :))

6 comments:

 1. Stateam pe o banca in Aarhus, si doi iranieni se aseaza linga mine. Aveau o plasa plina cu cutii de bere, si ma invita si pe mine sa iau una. Iau, de ce nu. Intram in vorba. Sint roman, zic eu, tot strain ca si voi. Bun, bun asa, zic ei. Incurajat, merg mai departe: ba sint chiar putin semit, daca ma iau dupa mama saraca. Aaaa, zice unul dintre ei, mama ta e evreica? Deci ne urasti, nu-i asa?

  Si in timp ce se ridica scirbit a continuat: uita-te la miinile voastre, sint rosii. Toti sinteti rosii.

  ReplyDelete
 2. :) e klar. suntem cu totii prinsi intr-un cerc vicios.. unii mai colorat decat altii.

  ReplyDelete
 3. ma uimesti cu bagatia comentariilor!
  what is your background?
  Mi-a placut: "Piciorul pe care l-ai primit o data in fund il vei da leapsa mai departe unuia mai mic, sau mai singur. Repetitia e mama invataturii - probabil de asta se repeta istoria."
  Keep writing! Nu te opri!

  ReplyDelete
 4. Foarte interesant si captivant textul, ca de obicei Zeeny.

  ReplyDelete
 5. a.f. - languages. foreign languages.

  silviu - :D - i aim to please. Stii, de fapt e o refulare. In mod normal n-are nimeni rabdare sa asculte all this symbolistic crap, asa ca mi-am gasit victimele.. ;-)

  ReplyDelete
 6. Frumos text, chiar daca nu am inteles totul :-), spre exemplu nu stiu ce inseamna "imdb" (trivia).

  Iti scriu aici un comentariu fiindca m-a impresionat cercetarea ta cu etimologia numelui Adam si pentru ca tocmai am vazut la TV "National Geografic" un episod dintr-o serie lunga, despre cautarea locului de bastina a lui Adam, cu mijloace genetice. Cei care au facut filmul, dupa numeroase analize de ADN si consideratii care mi-au scapat complet, pornind de la "popoarele marii", ajung undeva in Sudan sau Somalia (stiu ca nu-i tot aia), incepea cu "S" anyway, la un trib foarte vechi. Oamenii aia, aveau culoarea aramie inchisa si vorbeau o limba ce continea mai mult de o suta de sunete distincte.

  ReplyDelete