Friday, December 02, 2005

Calin file de poveste

Mini reportaj despre a ţ-şpea editie a targului de carte Gaudeamus, in Bucale. Printre cartzulele pentru copii cu nasturei, crocodilasi si puiutzi si omniprezenta "Poveste a povestilor" a lui Creanga mai era si o editie de lux cu poze a Codului lui da Vinci, la incredibilul (I should say!) pret de 99 de lei. Noi, evident. Sau 1 milion fara 10 mii, pentru cei cu probleme de conversie.

Reporterita, simpaticuta, nu vana insa numai oferte culturale la purtator, ci si pe vizitatori... printre vizati, premierele Calin Popescu Tariceanu, zambaret nevoie mare. Reportereasa il ataca frontal: ce cumparati? ce ati dori sa cumparati? ce mai cititi, ce va intereseaza? Primul isi pastreaza sangele rece (oare cat de rece?) si ii spune fetisoarei ca din pacate timpul nu ii prea permite sa mai citeasca (sounds fair, si de aici incepe SF-ul), dar ca il asteapta pe noptiera vreo 12 carti de atacat seara la culcarica... De ce sa nu facem praf budinca instant de cacao daca putem? Şpicheritza, isteata, se repede la ocazie precum vulturashul la... pateul titanic sau la rochitza albastra a Monicai (cum care?) si intreaba suav, abia abtinandu-si hohotul belphegoric:

- Imi puteti spune 3 titluri?

In acest moment neuronul de garda incepe sa fie putin alertat, sare in picioare, isi indreapta cravata, drege glasul a-hmmm... mmm... err... umfla putin obrajii, adancit intr-o evidenta activitate pansanta, precum trestia...

- Macar 2? (vocea incepe sa tradeze adevarata natura a reporteresei from hell)

Neuronul singular incepe o miscare browniana (nu, asta nu l-a dus cu gandul la nici un best-seller) din colt in colt... fir-ar a draq de treaba, acum s-au gasit toti sa plece si sa ma lase singur... offff... lunga mai e pauza asta de masa... hai, o idee, cat de mica... Da, stati, ca va spun, dar trebuie sa imi adun gandurile, sa vizualizez noptiera, sa selectez atent din cele 12 titluri pe cele care m-ar face sa dau bine, nu pot sa zic ca mi-a luat nevasta-mea Alchimistul lu' Coelho, or sa zica astia, uite, domne', vrea mai mult aur... nici limbajul trupului pentru oameni de afaceri, ca uite ce a patit onor predecesorul... umppffff...

- Poate ne puteti spune totusi 1 titlu?! cade nemiloasa, dar plina de condescendenta intrebarea.

Hai ca te descurci, ce nevoie ai de ailalti, dupa ce ca nimeni n-a prevazut starea de posibil asediu intr-un loc atat de periculos din punct de vedere cultural, macar sa n-o facem de ovina pana la capat.. hai, unul... mai cunoscut, ceva de impact... un clasic, Eminescu... las-o balta, cine dracu' citeste Eminescu seara in afara de profa de romana din liceu? Si mai zic astia maine in ziare ca am citit Calin nebunul si nu da bine... ceva mai cu rezonanta... Şexpir... da... Hamlet! nu! pana acum trebuia sa il fi citit... si e prea multa tradare acolo... o comedie, asta e cel mai sigur. "Cum va place"... tot nu, iar or sa se duca cu gandul la Bombo... of! nimic nu mai poti sa citesti fara sa se interpreteze!!


- Imblanzirea scorpiei! Si rasetul palid si transpirat se stinse departe de microfonul malefic.

Sunt poate una dintre cele mai apolitice fiinte pe care le cunosc, nu am nimic personal cu dl. C.P.T, si am pentru dumnealui un dram de respect indiferent pe care il nutresc oricarui necunoscut care nu da vreo dovada de tzoparlanie si nu imi sta in fire sa atac direct persoane, doamne pazeste, insa momentul a fost rizibil. (Comic, domne', comic!) Asa cum zicea amicu' Will (bardu, domne', nu Smith), "Oh, I am stabbed with laughter!!"... da' asta-i din Love's labour's lost, mai aveti pana acolo.

2 comments: